Giovanni Sollima
Anner Bijlsma Award 2018
Op vrijdagavond 19 oktober, na afloop van de magistrale uitvoering samen met celliste Anastasia Kobekina en het Nederlands Philharmonisch Orkest van zijn eigen concert voor twee cello’s en orkest, ontving de Italiaanse cellist en componist Giovanni Sollima (Palermo, 1962) de Anner Bijlsma Award uit handen van Job Cohen, voorzitter van de Stichting Anner Bijlsma Award.
Job Cohen: ‘De Anner Bijlsma Award wordt eens in de zoveel jaar toegekend als zich een bijzondere kandidaat voordoet. En die is er nu. Of liever, hij was er allang, en het wordt hoog tijd dat we hem nu eren met deze Award’.
In de Italiaanse cellist Giovanni Sollima komen onderzoeker, musicus en componist samen. Hij wordt beschouwd als een absolute top-cellist. Zijn onbeperkte technische mogelijkheden, muzikale vrijheid en originaliteit, nog eens gekoppeld aan een stevige dosis energie, maken iedere uitvoering tot een exemplarische gebeurtenis. Ook als componist is Sollima herkenbaar en absoluut eigen. Zijn nieuwsgierigheid en interesse in andere culturen en stijlen hebben onbetwistbare meesterwerken opgeleverd. Als onderzoeker wist hij ook het werk van de Italiaanse componist/cellist Giovanni Costanzi (1704-1778) voor een groter publiek te ontsluiten.
Maarten Mostert, artistiek directeur van de Cello Biënnale Amsterdam: ‘Giovanni Sollima is een vrije geest, kunstenaar in hart en ziel. De man is tamelijk geniaal, ongelooflijk cellist, componeert, speelt met Yo-Yo Ma, doet maffe dingen als spelen op een cello van ijs, zet steden op zijn kop met zijn project 100Cellos, is het grote voorbeeld van jong talent en is ook nog een zeer innemend mens.’
Rolmodel & inspirator
Voor menig jonge cellist geldt Sollima als rolmodel. Er is meer dan een heldhaftig Dvořákconcert of een gevoelige Schumann. Hun grote voorbeeld is Giovanni Sollima. Sollima, die excelleert in vele muziekstijlen, van oude muziek tot pop.
Sollima wil het awardbedrag gebruiken om de jonge generatie cellisten te stimuleren en te inspireren. Hij wil ze laten ervaren dat je als musicus beter wordt als je ook improviseert, componeert en organiseert. Hij zal een aantal talentvolle jonge cellisten selecteren die hij een gezamenlijk ontwikkelingstraject aanbiedt om hun eigen muziek te creëren. Die nieuwe muziek wordt vastgelegd in een serie cd’s.